Duurzaamheid

Duurzaam leven met een klein budget

Bij duurzaamheid denken we vaak aan het kopen van zonnepanelen, duurzame producten en elektrische auto’s. Maar deze dure investeringen hoef je niet perse te doen om ook jouw steentje bij te kunnen dragen aan een mooie wereld. Duurzaam leven gaat ook vooral over wat je juist niet aanschaft en om kleine aanpassingen in het dagelijks leven. Mijn tips om duurzaam te leven met een klein budget:

1. Minder nieuwe spullen kopen.
Het kopen van nieuwe spullen heeft bij de gemiddelde Nederlander de grootste impact op het milieu. Vooral de productie en het vervoer van spullen heeft een grote impact op het milieu. Als je minder koopt betekent dit ook dat je juist geld overhoudt: win-win! Bedenk je dus voordat je iets koopt of je het wel echt nodig hebt. Vaak willen bedrijven je doen geloven dat je iets echt nodig hebt of dat je er niet bij hoort als je hun product niet hebt. Trap hier niet in! Jouw eigenwaarde hangt niet af van je bezittingen.
Heb je het toch echt nodig? Kijk dan of je het kunt lenen, ruilen of tweedehands kunt kopen. Dit geldt ook voor kleding. Zo heb je veel minder impact op het milieu en ben je ook nog goedkoper uit.

2. Minder of geen vlees eten.
Door minder vlees te eten kun je je impact op het klimaat enorm verminderen en draag je minder bij aan dierenleed. Ter vervanging van vlees kun je kikkererwten, linzen, bonen of meer groente eten. Dit is ook een stuk goedkoper dan vlees. Als je de overstap naar helemaal geen vlees eten te groot vindt kun je eerst eens beginnen met het verkleinen van porties of een paar dagen in de week geen vlees eten.

3. De tuin of het balkon vergroenen.
Tegel eruit, plant erin! Groene en bloemrijke tuinen, straten en buurten dragen bij aan meer biodiversiteit (meer vogels, vlinder, bijen, egels etc.), verminderen wateroverlast en zorgen voor verkoeling. Vaak kun je hier zelfs subsidie voor krijgen van de gemeente. En mocht dat niet lukken: bloemzaadjes zijn vaak ook niet duur. Heb je alleen een balkon? Met een tweedehands bloempot, wat potgrond en bloemzaadjes kun je een fijne plek creëren voor bijen en vlinders.

4. Koop groente en fruit dat in het seizoen is en lokaal is geproduceerd.
Het kopen van groente en fruit dat zo dichtbij mogelijk wordt geproduceerd is beter voor het milieu omdat het een minder lange afstand heeft afgelegd om in jouw koelkast terecht te komen. Daarnaast is het beter om producten te kopen die op het moment in Nederland verbouwd kunnen worden omdat ze in het seizoen zijn. Dit betekent ook dat ze een minder grote afstand hebben afgelegd en dat er minder energie nodig is om de warmte in de kassen geschikt te maken voor het telen van het product. Het kan makkelijker zijn om deze producten op de markt te vinden in plaats van in de supermarkt. Tip: hang een seizoensgroenten kalender op waarop je precies kunt zien welke groente en fruit er op dat moment in het seizoen zijn. Er zijn op internet genoeg van deze seizoensgroenten kalenders te vinden.

5. Kies voor een groene energieleverancier.
Als je zelf niet kunt investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen dan kun je de ontwikkeling van groene energie wel steunen door te kiezen voor een groene energieleverancier. Energie van een groene energieleverancier is vaak niet duurder dan energie van de meeste andere leveranciers.

6. Minder energie verbruiken.
Op dit moment is de meeste energie die huishoudens gebruiken voor stroom en verwarming afkomstig uit fossiele bronnen. Gebruik van stroom en het verwarmen van een huis draagt dan ook bij aan klimaatverandering. Daarnaast kost energie ook geld. Het is dan ook goed om bewust bezig te zijn met het verbruiken van energie. Dit kan op veel manieren. Je kunt de verwarming een graadje lager zetten. Je kunt apparaten uitzetten in plaats van op Stand-by. Je kunt apparaten minder vaak gebruiken, bijvoorbeeld je was aan de waslijn hangen in plaats van in de droger stoppen. Je kunt ook op een lagere temperatuur wassen. Voor het verwarmen van water is ook veel energie nodig, dus korter en minder vaak douchen draagt ook bij aan minder energieverbruik.
Als je je huis goed isoleert zorgt dit er ook voor dat je minder energie nodig hebt om je huis warm te houden. Je kunt met kleine stapjes beginnen, zoals het gebruik van tochtstrips. Je kunt er ook voor kiezen om meer te investeren in de isolatie van je huis als dit lukt. Dit verdien je vaak met gemak weer terug aan lagere energiekosten.

7. Duurzaam reizen.
Voor korte afstanden de fiets pakken in plaats van de auto is beter voor het milieu, je portemonnee én je gezondheid. En dan de vakantie: probeer bij je keuze voor een vakantiebestemming de impact op het milieu mee te nemen. Een vliegreis belast volgens Milieucentraal het milieu zeven tot elf keer zoveel als diezelfde reis per trein. Een treinreis kan soms duurder uitpakken dan een goedkope vlucht, maar je kunt ook overwegen om je vakantiebestemming iets dichter bij huis te zoeken.

8. Alternatieven voor alledaagse producten.
Duurzame producten zijn uiteindelijk niet altijd veel duurder. Om een voorbeeld te geven: ik gebruik blokken zeep en shampoo en oplosbare schoonmaakzeep in plaats van flessen shampoo, zeep en schoonmaakmiddel. Deze blokken zijn duurder dan een fles met vloeistof, maar ze raken ook veel minder snel op. Eén blok shampoo staat bijvoorbeeld gelijk aan drie tot vier flessen shampoo. De meeste blokken shampoo zijn veel beter voor het milieu (geen plastic flessen, geen microplastics, geen schadelijke stoffen en geen palmolie) en beter voor je haar en huid. Mijn tip is dus om je bij duurzame producten niet gelijk af te laten schrikken door de prijs maar om in je overweging om het wel of niet te kopen ook mee te nemen hoe lang je met het product kan doen. Misschien ben je dan op de lange termijn juist wel goedkoper uit!

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt. Heb jij zelf nog meer tips om duurzaam te leven met een klein budget? Laat het me vooral weten in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *