Zelfcompassie

Hangt onze eigenwaarde af van onze agenda?

Hoe gaat het? Goed! Druk!

Het lijkt wel alsof bijna iedereen het druk heeft en dat dat de norm is. Het druk hebben is vaak het gevolg van de keuzes die je zelf maakt. Omdat je veel van jezelf verwacht, zelf veel wilt of steeds ja zegt tegen dingen die anderen van je vragen. Of misschien zelfs wel, deels onbewust, omdat je jezelf meer waard vindt als je het druk hebt of als je goed presteert. Een ‘harde werker’ is een vaak gehoord compliment. Onze maatschappij lijdt aan een productiviteitsverslaving. Er is sprake van een ‘prestatiemaatschappij’, waarbij het draait om vooruitgang en presteren. Je mag vooral niet lui zijn.

Veel mensen gaan op de automatische piloot door het leven. Ze laten zich leiden door wat anderen doen, de norm, ongeschreven regels. Om te kunnen genieten van de kleine dingen in het leven, moet je de kleine dingen eerst opmerken. Maar vandaag de dag voelt het alsof het leven sneller gaat dan ooit. Het is moeilijk om het mooie en het kleine te zien als je haast hebt. Als je op de automatische piloot door het leven gaat ben je niet aanwezig in je leven. Je geniet niet van het hier en nu.

Velen laten zich leiden door hun verleden en hun zorgen over de toekomst. Ze zijn nu al bezig met volgende week, omdat ze dan waarschijnlijk voor een uitdaging komen te staan. Ze zijn bezig met wat anderen ervan zullen vinden. Ze piekeren erover, terwijl ze er nu nog niks aan kunnen doen. Maar het enige wat er echt is, is het NU en de mooie dingen en uitdagingen van dit moment. De rest is geweest of bestaat alleen in ons hoofd.

Maar het niet druk hebben betekent niet dat je lui bent. Als je een paar stappen terug doet betekent dat niet dat je faalt. Het kan juist betekenen dat je goed voor jezelf zorgt. Dat je in balans wilt zijn en op je prioriteiten let. Het is oké om het niet druk te hebben en om regelmatig te ontspannen. Het is oké om af en toe eens ‘lui’ te zijn en het is oké om een tijdje niet vooruit te komen. Je hoeft niet altijd nee te zeggen omdat je het te druk hebt. Je mag ook nee zeggen omdat je het niet te druk wílt hebben en je je wilt focussen op wat je écht belangrijk vindt.

Slow living, oftewel langzaam leven, is de tegenhanger van prestatiedrang, stress en leven op de automatische piloot. Slow living is niet zomaar een zelfverbetering trend, het is een manier van leven die veel dieper gaat dan esthetiek. Je hoeft niet op het platteland te wonen om simpel en slow te leven. Je hoeft geen moestuintje te hebben of zelf brood te maken. Slow living is veel meer dan dat. Slow living draait om essentialisme en aanwezigheid. Slow living geeft je focus. Je leeft ten volste omdat je helemaal aanwezig bent in je leven. Aanwezig zijn in het NU, het enige moment dat je écht hebt. Gewoon ergens zitten, gitaar spelen, tuinieren, wandelen met de hond, knuffelen met mensen die we lief hebben, om ons heen kijken, terwijl ons hart klopt, dat is de rijkdom van het leven.

Hoe gaat het? Goed! Ontspannen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *