Duurzaamheid,  Minimalisme

Hoe overtuig ik mijn [partner, kinderen, ouders etc.] om [duurzamer, minimalistischer, gezonder, etc.] te gaan leven?

๐Œ๐ข๐ฃ๐ง ๐ค๐จ๐ซ๐ญ๐ž ๐š๐ง๐ญ๐ฐ๐จ๐จ๐ซ๐: niet.

๐Œ๐ข๐ฃ๐ง ๐ฅ๐š๐ง๐ ๐ž ๐š๐ง๐ญ๐ฐ๐จ๐จ๐ซ๐: Iemand proberen te overtuigen om een leefstijl verandering te maken waar hij of zij niet om heeft gevraagd werkt juist averechts.

๐–๐š๐ญ ๐ฃ๐ž ๐ฐ๐ž๐ฅ ๐ค๐ฎ๐ง๐ญ ๐๐จ๐ž๐ง ๐ข๐ฌ:
Wees een ‘voorbeeld’: laat zien hoe blij jij ervan wordt om op die manier te leven en vertel ook waarom je het belangrijk vindt. Vraag wat de ander belangrijk vindt. Heb een open gesprek zonder als doel te hebben iemand te overtuigen.

Zo heb ik toen ik begon met het wegdoen van spullen mijn partner niet gevraagd om zijn spullen op te ruimen of weg te doen. Ik ben begonnen met mijn eigen spullen en heb hem verteld waarom ik dat deed. Hij zag welke voordelen het mij bracht en is er toen uit zichzelf ook mee begonnen. Inmiddels kan hij nog makkelijker spullen wegdoen dan ik! (lees hier waarom ik veel spullen heb weggedaan)

Ook heb ik hem niet gevraagd om wat minder vaak de auto te pakken, maar stap ik zelf vrijwel altijd op de fiets. Hij kwam deze week zelf met het idee om eens te kijken of hij met een elektrische fiets naar zijn werk kan gaan.

En in sommige dingen, zoals bijvoorbeeld het gebruik van shampoo bars in plaats van plastic flessen, gaat hij dan weer niet mee. En dat vind ik helemaal prima.

๐Š๐จ๐ซ๐ญ๐จ๐ฆ: laat zien dat jij het leuk en belangrijk vindt en geef de ander zelf de keuze om er wel of niet in mee te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *