Duurzaamheid

Greenwashing: Hoe weet je of een product of bedrijf echt duurzaam is?

Steeds meer mensen letten bij hun aankoop op de duurzaamheid van een product. Bedrijven maken hier graag gebruik van. Bedrijven die niet zo duurzaam zijn, willen de consument graag laten geloven dat hun producten duurzaam zijn: greenwashing. Door greenwashing wordt het voor consumenten steeds moeilijker om te bepalen of een product wel of niet duurzaam is.

Wat is greenwashing?
Greenwashing is een marketing strategie die een verkeerde indruk wekt over de duurzaamheidsinspanningen van een product of bedrijf. Bedrijven presenteren zichzelf en hun producten duurzamer dan ze werkelijk zijn. Het gaat bedrijven die aan greenwashing doen niet om het milieu, maar om het maken van winst.

Hoe kun je greenwashing herkennen?
1. Een ‘conscious’ of vegan lijn.
Als een bedrijf een duurzame productenlijn op de markt brengt, maar voor het grootste deel niet-duurzame producten produceert. De winst dat een bedrijf uit deze ‘conscious lijn’ haalt, zal weer gebruikt worden voor het voortzetten van de niet-duurzame productenlijn. Een bedrijf dat werkt aan het verbeteren van de volledige collectie, het bedrijf en de toeleveringsketen, is een bedrijf dat blijk geeft van een oprechte motivatie om te veranderen.

2. Nadruk op een duurzame eigenschap zonder verdere informatie.
Wanneer een bedrijf sterk de nadruk legt op een duurzaam kenmerk van hun product, terwijl het verdere informatie achterwege laat. Dit is bijvoorbeeld wanneer een bedrijf heel expliciet benoemt dat hun product is gemaakt van gerecycled plastic, terwijl hun product maar voor 15% uit gerecycled plastic bestaat.

3. Weinig transparantie. Als een bedrijf niet transparant is over de oorsprong van de materialen van hun product of de locatie van hun leveranciers. Echt duurzame merken zijn vaak erg open over hun hele productieketen, omdat ze niks te verbergen hebben.

4. Nietszeggende keurmerken.
Er is geen bewijs of certificaat nodig om een product duurzaam te mogen noemen. Veel bedrijven die aan greenwashing doen zullen dan ook geen certificaat gebruiken. Maar let op: sommige bedrijven maken hun eigen nietszeggende certificaten om de consument te misleiden.

5. Te goedkoop. De prijs van een product zou iets kunnen zeggen over de duurzaamheid van een product. Als de prijs te mooi is om waar te zijn is dat het vaak ook (bij tweedehands producten is dit natuurlijk anders).

Wat kun je doen als je echt duurzaam wilt kopen?
-Probeer bij bedrijven te kopen die 100% toegewijd zijn aan duurzaam produceren, zoals slow fashion bedrijven en bedrijven die alleen plantaardige producten verkopen.

-Als er een nieuw duurzaam merk op de markt komt, check dan of dit merk niet onderdeel is van een vervuilend miljardenbedrijf. Soms doen grote bedrijven namelijk alsof ze een kleiner bedrijf zijn omdat ze weten dat hun bedrijf niet matcht met de duurzame consument. Ze doen er alles aan om te verbergen dat dit nieuwe merk onderdeel is van hun grote merk. Zo heeft Coca Cola een ander nieuw, duurzaam merk op de markt gebracht, genaamd Honest Tea. Mensen die niet van Coca Cola willen kopen, omdat het de nummer één plasticvervuiler op de wereld is, kopen op deze manier toch van Coca Cola omdat ze dat zelf niet door hebben. Dus let op de kleine lettertjes.

-Zoek uit of een certificaat betrouwbaar is en staat voor duurzaamheid. Bijvoorbeeld door De Keurmerkenwijzer van Milieucentraal erop na te slaan.

Heb jij nog meer tips? Laat het me weten in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *