Duurzaamheid

De impact van onze dagelijkse keuzes

Ik lette altijd op hoe lang ik douchte, maar besefte toen niet dat je ‘watervoetafdruk’ maar voor een heel klein deel wordt bepaald door hoe lang je onder de douche staat. Ik focuste me op dingen die maar een kleine impact hebben op het milieu omdat ik me niet bewust was van de verborgen impact van mijn dagelijkse keuzes.

-5 minuten korter douchen: bespaart gemiddeld 40 liter water per douchesessie
-Vegetarisch eten: bespaart gemiddeld 1500 liter water per maaltijd

-5 minuten korter douchen: bespaart gemiddeld 110 kg CO2 per jaar
-Vegetarisch eten: bespaart gemiddeld 70 kg CO2 per jaar x het aantal dagen in de week dat je minder vlees eet.

Ik wil hier zeker niet mee zeggen dat je je niet mag focussen op kleine aanpassingen. Of dat je pas mag letten op hoe lang je onder de douche staat als je vegetariër bent. Ik wil met deze voorbeelden vooral aangeven hoeveel verborgen impact er schuil gaat achter onze dagelijkse keuzes.

In deze voorbeelden heb ik me gericht op waterbesparing en CO2 uitstoot, maar denk ook aan andere aspecten zoals uitbuiting, chemicaliën en dierenleed.

Dit geldt voor zoveel meer dingen. Als je keuzes wilt maken die écht impact hebben is het heel zinvol om je te verdiepen in de impact die je dagelijkse keuzes hebben. Mijn tip is om hier documentaires over te kijken, het boek ‘de verborgen impact’ van Babette Porcelijn te lezen en een kijkje te nemen op de website van Milieu Centraal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *