Duurzaamheid

Praten over klimaatverandering en duurzaamheid

Praten over klimaatverandering en duurzaamheid kan best lastig zijn, maar is tegelijkertijd ook erg belangrijk als we naar een duurzame samenleving willen. Als je het goed aanpakt, kan dit zelfs erg mooie en interessante gesprekken opleveren. Hoe je dat aanpakt lees je hieronder.

Om te beginnen is het belangrijk dat je het goede moment uitzoekt om met iemand over klimaatverandering te praten. Als iemand ergens geconcentreerd mee bezig is of niet lekker in zijn of haar vel zit is dit misschien niet het juiste moment…probeer het niet te forceren.

Als je een goed gesprek wilt voeren moet je vooral zelf niet te veel willen praten. Het geheim van een goed gesprek zit niet in het luisteren om op de ander te reageren, maar het luisteren om de ander te begrijpen.

Begin het gesprek niet met het geven van je eigen mening. Begin het gesprek door de ander te vragen wat hij of zij vindt van klimaatverandering en waar hij of zij zich wellicht zorgen over maakt. Probeer goed te luisteren en door te vragen. Ga eerst niet in op de inhoud, maar vat samen wat de ander zegt. Dan laat je echt merken dat je luistert. En het allerbelangrijkste: geef geen oordeel!

Probeer je vooral te richten op de persoonlijke ervaringen van de ander en sluit aan bij wat de ander belangrijk vindt. Probeer iets te leren over de ander en de ander echt te begrijpen. Het kan zijn dat je veel weerstand opmerkt bij de ander. Dit betekent echter niet dat iemand zich geen zorgen maakt over klimaatverandering. Meestal is het een beschermingsmechanisme van het brein om zich te beschermen tegen pijnlijke feiten. Hierbij is het interessant om meer te weten te komen over waar die weerstand vandaan komt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand denkt dat duurzaam leven veel geld kost en de financiële middelen hiervoor niet heeft. Als je dit weet kun je hier vragen over stellen en samen naar oplossingen zoeken. Begin eerst met kleine stapjes. Echter hoeft niet voor elk dilemma een oplossing te komen, want we hebben allemaal zo onze dilemma’s. Je mag ook laten weten aan de ander dat jij ook dilemma’s en gemengde gevoelens hebt.

Als je uiteindelijk zelf ook graag wat wilt zeggen over klimaatverandering, kan het handig zijn om eerst aan de ander te vragen of hij of zij ook wil weten hoe jij erover denkt. Onthoud vervolgens dat je doel niet is om de ander te overtuigen, maar om een goed gesprek te voeren. Als je te veel wilt zeggen over hoe slecht de opwarming van de aarde is of mensen wilt overtuigen, kunnen ze zich aangevallen voelen. Vertel liever over je eigen ervaringen en waar je je zorgen over maakt. Als je dit hebt verteld kun je de ander vragen wat hij of zij hiervan vindt. Vervolgens is het weer belangrijk om te luisteren. Op deze manier kun je het gesprek voortzetten. Je kunt het gesprek afsluiten door de ander te bedanken en te vertellen wat je uit het gesprek mee neemt.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met gesprekken over klimaatverandering. Laat je het me weten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *