Minimalisme

De voordelen van ontspullen

Een minimalistische leefstijl begint vaak met het wegdoen van overbodige spullen. Steeds meer mensen gaan de strijd aan met hun uitpuilende kledingkast, overvolle boekenkast en stampvolle zolder. De Japanse opruimgoeroe Marie Kondo heeft er zelfs een Netflix serie van gemaakt waarin ze mensen helpt te ontspullen en op te ruimen.

Ook Dennis Storm, voormalig televisiepresentator bij BNN, schrijft in zijn boek ‘Weg ermee’ over ontspullen en minimalisme. Hij probeert thuis te leven alsof hij op reis is. De rust en vrijheid die hij in een hotelkamer voelt wil hij ook thuis ervaren. Hij benadrukt dat het gaat om dit gevoel en dat het geen strijd is om zo weinig mogelijk spullen te bezitten.

Ook ik ben aan het ontspullen. Ik probeer alleen spullen te bewaren die ik echt nodig heb of waar ik echt blij van word. Ik probeer andere mensen blij te maken met spullen die voor mij overbodig zijn door ze te verkopen, weg te geven of naar de kringloop te brengen. Net als Dennis Storm en de klanten van Marie Kondo brengt het bezitten van minder spullen mij een aantal voorbeelden. Hieronder volgen een aantal voordelen, gebaseerd op de ervaringen van Dennis Storm, Marie Kondo en mijzelf.

Je doet minder impulsaankopen en houdt meer geld over voor ervaringen.
Door na te gaan welke spullen je nooit gebruikt, besef je dat het zonde was om ze ooit aan te schaffen. Je ziet in dat het een domme aankoop was, die niet echt nodig was. Doordat je hiermee wordt geconfronteerd, ga je ook bewuster aankopen doen. Je denkt voordat je iets koopt beter na of je het wel echt nodig hebt en doet minder snel impulsaankopen. Je zult geld overhouden. Daarmee kun je schulden aflossen of je kunt het uitgeven aan ervaringen, iets dat je in tegenstelling tot spullen wél echt gelukkiger kan maken.

Je wordt omringt door spullen waar je écht vrolijk van wordt en je bent meer tevreden met wat je hebt.
Als je alles weg doet waar je niet blij van wordt en wat je niet nodig hebt word je alleen omringt door spullen die voor jou van waarde zijn en dat geeft een rustiger gevoel dan wanneer je steeds wordt geconfronteerd met spullen die je niet nodig hebt. Na het ontspullen zijn er geen spullen meer die een schuldgevoel oproepen omdat je ze nog nooit hebt gebruikt. De spullen waar je echt vrolijk van wordt springen weer naar voren, waardoor je meer tevreden bent met wat je hebt.

Je houdt meer tijd over
Als je minder spullen hebt worden je keuzes ook meer beperkt. Zo heb je bijvoorbeeld in de ochtend minder tijd nodig om te kiezen wat je aan zult trekken. In alle kleding dat in de kast hangt zal je je goed voelen, want je hebt er heel bewust voor gekozen deze te houden (je komt er eindelijk achter wat nu echt je kledingstijl is!). Zo zei Barack Obama eens in een interview dat je hem alleen blauwe of grijze pakken ziet dragen omdat hij niet dagelijks keuzes wil maken over wat hij gaat dragen. Hij had wel genoeg andere keuzes die hij moest maken.
Daarnaast houd je meer tijd over omdat schoonmaken en opruimen minder tijd gaat kosten, waardoor je je kunt focussen op andere dingen, zoals het nastreven van je doelen.

Je traint je besluitvaardigheid en gaat meer in het nu leven
Iets dat je nooit gebruikt of iets waarvan je weet dat het eigenlijk weg zou moeten, maar waar je moeilijk afstand van kunt doen prop je nu niet achterin een kast, maar je kiest bewust of je het wel of niet wilt houden. Soms bewaar je dingen omdat ze herinneringen oproepen of omdat je denkt dat je ze ‘ooit’ nog gaat gebruiken. Maar door spullen weg te doen gooi je je herinneringen niet weg en dat ‘ooit’ wordt negen van de tien keer ‘nooit’. Door deze spullen niet meer zomaar in de kast terug te leggen maar er een bewuste keuze van te maken leer je ook lastige keuzes te maken.

Ontspullen is een opstapje naar een minimalistische leefstijl
Als je gaat ontspullen zul je ook gaan inzien dat het kiezen voor de essentie op veel meer levensgebieden toegepast kan worden. Liever drie goede vrienden waar je je tijd in kunt steken dan 50 kennissen waar je geen tijd voor hebt. Liever veel tijd besteden aan je grootste doel dan veel te veel kleine doelen half najagen.

Je wordt minder materialistisch
Wanneer je heel veel spullen wegdoet, ga je merken dat spullen eigenlijk helemaal niet gelukkig maken. Zodra je genoeg spullen hebt om in je basisbehoeften te kunnen voorzien zullen ze je welzijn op lange termijn niet meer verhogen. Dit inzicht kan ervoor zorgen dat je je waarden aanpast. Bijvoorbeeld van economische vooruitgang naar geluk en vrijheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *