Duurzaamheid

Tips voor een zero-waste en plasticvrij leven, waar te beginnen?

Zero-waste betekent, in het kort, dat je zo weinig mogelijk verspilt. Het gaat dan om eten, spullen, verpakkingsmateriaal et cetera. De 5 R’s die Bea Johnson in haar boek ‘Zero Waste Home’ heeft geïntroduceerd zijn de grondbeginselen van een Zero-waste leven. De 5 R’s zijn: Refuse, Reduce, Reuse, Recycle en Rot. Ze staan bewust in deze volgorde.

Refuse: Je kunt beginnen met het weigeren van afval, wegwerpproducten en andere dingen die je niet nodig hebt. Ik probeer alles te weigeren dat ik niet nodig heb, maar richt mij vooral op het weigeren van plastic wegwerpproducten en plastic verpakkingsmateriaal, omdat plastic erg schadelijk is voor het milieu en voor onszelf. In dit artikel kun je hier meer over lezen. Weigeren klinkt trouwens heel ondankbaar, maar zo is het niet bedoeld. Het gaat meer om een stukje bewustwording.
Tips om mee te beginnen:
-Neem geen plastic zakjes aan op de markt of in de supermarkt. Neem in plaats daarvan je eigen herbruikbare tas en herbruikbare zakjes mee.
-Gebruik geen wegwerpbekertjes,  flesjes en bestek, maar neem een herbruikbare beker, fles en herbruikbaar bestek mee.
-Neem geen freebies (gratis dingen) aan die je niet nodig hebt (denk bijvoorbeeld aan cadeautasjes die je krijgt na afloop van een feest).

Reduce: We leven vandaag de dag in een consumptiemaatschappij. We worden beïnvloed om zoveel mogelijk aankopen te doen. Aankopen die we eigenlijk niet nodig hebben en waar we op de lange termijn niet gelukkiger van worden. Het kopen van spullen heeft erg nadelige gevolgen voor de aarde. Dit heeft namelijk de grootste impact op het milieu (Porcelijn, 2016). Daarom gaat het er bij reduce om dat je minder spullen koopt.
Een aantal tips:
-Bedenk voordat je iets koopt of je het echt nodig hebt.
-Koop dingen van goede kwaliteit. Dan hoef je minder snel nieuwe dingen te kopen.
-Geef geen spullen, maar ervaringen cadeau.
-Huur of leen spullen die je niet vaak gebruikt.
-Breng spullen die je niet meer gebruikt naar de kringloop of verkoop ze, zodat ze een tweede leven krijgen en er geen nieuwe grondstoffen nodig zijn om een nieuw product te maken.
-Koop niet meer voedsel dan je op kunt omdat iets in de aanbieding is.
-Ga alleen winkelen als je iets nodig hebt en niet om andere redenen, bijvoorbeeld als je je verveelt of wanneer je je slecht voelt. Verzin andere bezigheden die je kunnen helpen op die momenten.

Reuse: hierbij gaat het erom dat je de spullen die je hebt zo lang mogelijk gebruikt en dat je geen wegwerpartikelen gebruikt. Door wegwerpartikelen te gebruiken, geef je geld uit aan dingen die je steeds weg blijft gooien en het gebruik van wegwerpartikelen is slecht voor het milieu.  
Tips:
-Probeer dingen die stuk zijn te repareren of laat ze repareren. Misschien zit er bij jou in de buurt wel een Repair Café. Hier kun je gratis je spullen laten repareren.
-Koop tweedehands of kijk of er in je familie nog iemand is die bepaalde spullen niet meer gebruikt. Zo krijg ik bijvoorbeeld kleding van mijn tweelingzus die zij niet meer draagt.
-Hergebruik je spullen, zoals glazen potjes en oude stoffen

Recycle: als je iets echt niet meer kunt gebruiken, zorg er dan voor dat het gerecycled wordt door je afval goed te scheiden. Bij recyclen wordt een product opnieuw verwerkt en komt het in een totaal nieuwe vorm terug. Hierdoor zijn er minder grondstoffen nodig en wordt er minder CO2 uitgestoten. Het kost namelijk minder energie om materialen te recyclen dan ze helemaal opnieuw te produceren. Recyclen is pas de vierde R, omdat niet alles goed gerecycled kan worden. Bij zero-waste gaat het er niet om dat je zo veel mogelijk recyclet, maar juist zo weinig mogelijk.

Rot: Als je bovenstaande vier R’s goed hebt gedaan, heb je (bijna) alleen nog maar dingen over die je kunt composteren. Als je een gft-bak of groene kliko hebt kun je het daar in doen, maar het is nog beter om zelf te composteren. De compost kun je gebruiken voor je planten. Doe het in ieder geval niet bij het restafval.

Als je alle 5 R’s tot in de puntjes goed uitvoert, kun je dus helemaal zero-waste leven. Laat je echter niet afschrikken als je dit veel lijkt. Je kunt beginnen met een paar kleine veranderingen door rekening te houden met de 5 R’s.

-Johnson, B. (2013) Zero Waste Home: The Ultimate Guide to Simplifying Your Life by Reducing Your Waste. UK: Scribner Book Company
-Porcelijn, B. (2016). De verborgen impact: Alles voor een eco-positief leven. Amsterdam: Uitgeverij Q

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *