Duurzaamheid

Waarom ik zo weinig mogelijk plastic gebruik

Plastic leidt tot een vervuilde zee, gezondheidsrisico’s en opwarming van de aarde.

Per jaar produceren we zo’n 250 miljoen ton aan plastic (Vogel, z.d.). Ongeveer de helft hiervan is voor eenmalig gebruik. Jaarlijks verdwijnt er ongeveer acht miljoen ton plastic in zee. Plastic is niet afbreekbaar, het kan alleen tot steeds kleinere stukjes verbrokkelen (microplastics). Deze stukjes zakken naar de bodem van de zee en kunnen onmogelijk allemaal opgeruimd worden. De gevolgen zijn groot:

Dieren lijden en sterven
Dieren raken in het plastic verstrikt of eten het op. Vervolgens sterven ze aan verstikking of uithongering, omdat hun maag vol zit met plastic. Sommige dieren sterven niet direct aan het eten van plastic, maar dragen dit een hele tijd in hun maag. Het plastic laat schadelijke stoffen achter in het dier. Als wij deze dieren, zoals vissen, opeten, krijgen wij deze schadelijke stoffen ook binnen.

Plastic in ons eigen lichaam
Onderzoekers vonden al negen soorten plastic in de ontlasting van mensen (Vogel, z.d.). Dit zou kunnen komen doordat mensen zeedieren eten die microplastics binnen hebben gekregen.
Ook op andere manieren komt er plastic in ons lichaam terecht. Onderzoekers vermoeden dat er deeltjes in ons lichaam terechtkomen via het plastic waarin ons voedsel verpakt is.
Uit onderzoek is bijvoorbeeld ook gebleken dat theezakjes vaak gemaakt zijn van plastic. Bij gebruik van deze theezakjes komen er microplastics in je thee, die je vervolgens opdrinkt (Speksnijder, 2019). Ook veel verzorgingsproducten zoals tandpasta en shampoo bevatten plastic (Donkers & Horijon, 2015).

Microplastics worden voor een deel door het lichaam opgenomen (Speksnijder, 2019). Ze kunnen door de barrière van de darmwand heen komen en de bloedbaan bereiken. Wat het gevaar hiervan is, is nog niet bekent. Uit onderzoek bij dieren is wel gebleken dat microplastics leverproblemen kunnen veroorzaken (Vogel, z.d.).  Ook komen er chemische stoffen vrij die aan de deeltjes zitten (Speksnijder, 2019). In welke mate deze stoffen na inname vrijkomen en in hoeverre ze worden opgenomen door het lichaam is niet duidelijk. Wat wel zeker is, is dat het risicovol kan zijn om chronisch blootgesteld te worden aan giftige stoffen.

Overal is plastic
De minuscule plastic bolletjes die in verzorgingsproducten zitten, ook wel microbeads genoemd, komen via het rioolwater in zee terecht, omdat ze zo klein zijn dat we ze niet uit het water kunnen filteren (Donkers & Horijon, 2015). Ook bij het wassen van kleding van acryl, nylon of polyester komen er bij elke wasbeurt duizenden minuscule plastic vezeltjes in het afvalwater en het milieu terecht.

Bioplastic en recyclen is niet de oplossing
Nog een nadeel van plastic is dat het gemaakt wordt van aardolie (Vogel, z.d.). Omdat hier het nadeel van ingezien wordt, worden sommige plastic producten tegenwoordig gemaakt van plantaardig materiaal, zoals van maïszetmeel. Dit wordt bioplastics genoemd. Maar dit betekent niet dat de stof niet schadelijk is voor het milieu. De niet-afbreekbare bioplastics zijn chemisch identiek aan ‘gewone’ plastics, en zijn net zo schadelijk als ze in het milieu terechtkomen.
Daarnaast wordt een deel van het plastic gerecycled. Echter, het recyclen van plastic vermindert de Nederlandse CO2-Uitstoot slechts met 0,10 tot 0,15 procent. Daarnaast leidt het inzamelen niet tot vermindering van plastic in het oppervlaktewater. 

Het feit dat plastic in de zee, in dieren en in mijn eigen lichaam terecht komt is voor mij genoeg reden om zo weinig mogelijk plastic in huis te halen. In de artikelen die volgen en op mijn Instagram pagina lees je hoe ik dit doe.

-Donkers, H. & Horijon, T. (2015) De ins & outs van een jong milieuprobleem . Geografie, 6-9
-Speksnijder, C. (2019) Plastic theezakje blijkt bron van micorplastic. De Volkskrant. Geraadpleegd van https://www.volkskrant.nl/wetenschap/plastic-theezakje-blijkt-bron-van-microplastic~b02e0c1a/
-Vogel, M. (z.d). Hoe kon plastic zo’n milieuprobleem worden. NPOFocus. Geraadpleegd van https://www.npofocus.nl/artikel /7746/hoe-kon-plastic-zon-milieuprobleem-worden
-Vogel, M. (z.d). Wat is plastic en hoe maak je het. NPOFocus. Geraadpleegd van https://npofocus.nl/artikel/7956/wat-is-plastic-en-hoe-maak-je-het

2 reacties

  • Roselinde van Maarle

    Wat een leuke blog. Ik lees veel informatie over plastic waar ik mij eerder niet bewust van was. Ik ben zelf ook hier en daar al bezig om minder plastic te gebruiken, zo gebruik ik minder plastic zakken en gebruik ik herbruikbare afwasmiddel flessen van de Natuurwinkel. Ik vind het alleen wel moeilijk om te bedenken hoe ik dit nog meer zou kunnen doen. Vooral omdat ik er ook niet te veel tijd aan kwijt wil zijn.
    Zou je hier over kunnen schrijven of zou je wat tips in de reacties kunnen zetten?

    • Claudia Brouwer

      Bedankt voor je reactie. Leuk om te lezen dat je hier ook mee bezig bent! Ik zal binnenkort een artikel schrijven met heel veel tips die je makkelijk toe zou kunnen passen om minder plastic te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *