Minimalisme

Minimalisme: wat is het en waarom zou je ervoor kiezen?

Bewust leven en minimalisme als levensstijl gaan hand in hand met elkaar. Bij minimalisme gaat het om bepalen wat echt belangrijk is in je leven en de rest verwijderen. Je kunt pas echt bewust leven als je afstapt van de automatische piloot, inzicht krijgt in wat voor jou belangrijk is, je daar op focust en je niet laat afleiden of uitputten door zaken die er niet toe doen.

Veel mensen denken dat minimalisme betekent dat je zo weinig mogelijk spullen mag bezitten, maar de essentie van minimalisme is dat je je focust op de dingen die iets toevoegen aan je leven en dat je de rest achterwege laat. In dit artikel beperk ik me tot minimalisme op het gebied van bezittingen, maar minimalisme kan ook gericht zijn op andere gebieden, zoals het indelen van je vrije tijd of bepalen waar je je wel en niet druk over wilt maken.

We leven vandaag de dag in een consumptiemaatschappij. We worden beïnvloed om zoveel mogelijk aankopen te doen. Aankopen die we eigenlijk niet nodig hebben, waar we op de lange termijn niet gelukkiger van worden en die nadelige gevolgen hebben voor de aarde.

Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus leggen in hun documentaire Minimalism uit dat er niks mis is met het bezitten en kopen van spullen, als je dit maar niet teveel doet en uit het oogt verliest wat er echt toe doet.

Volgens Ap Dijksterhuis, schrijver en hoogleraar psychologie van het onbewuste aan de Radboud Universiteit Nijmegen, proberen we ons geluk vaak te vergroten door spullen te kopen. Maar het kopen van spullen kan ons alleen tijdelijk blij maken en draagt op de langere termijn niet bij aan ons geluk. Hij stelt dat je je geld beter kunt besteden aan ervaringen dan aan spullen. Het overmatig kopen van spullen kan zelfs averechts werken, want geluk wordt juist gekenmerkt door de gemoedstoestand van iemand die tevreden is met zijn huidige bestaan.

Als je je bewuster wordt van de spullen die je bezit, merk je dat je veel spullen in huis hebt die je nooit gebruikt en waar je ook niet blij van wordt. Ze liggen eigenlijk alleen maar in de weg en kunnen zelfs een schuldgevoel oproepen omdat je ze nooit gebruikt. Als je dit beseft merk je dat je veel minder behoefte hebt om spullen te kopen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt.

Bij minimalisme draait het om bewust consumeren en om de juiste balans. Het is de kunst om voor jezelf uit te vinden wanneer je precies genoeg hebt en alleen de dingen te bezitten die echt bijdragen aan je leven. Als je je focust op de essentie kun je je geld, tijd en energie steken in de dingen die er echt toe doen. De sleutel tot een goed leven is niet verlangen naar meer, maar tevreden zijn met genoeg.

Dijksterhuis, A. (2015). Op naar geluk. Amsterdam: Prometheus.
Millburn Fields, J., Nicodemus, R. & D’Avella, M. (2015). Minimalism. Documentary about the important things. USA: Catalyst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *